torsdag 21 november 2013

Sent i november

November är kanske inte Näsets bästa tid. Nä, november är nog inte bra någonstans, och på en enslig gård i skogen så kryper mörkret förfärande nära. Inga sommargäster finns på trakten, bara de fåtaliga die-hards som fortfarande biter sig fast året om. Fukten ligger som en blöt yllevante över hus och gärden - men det finns något speciellt där ändå.


För när dimman sveper över sjön och husen hukar under en grå slöja och alla ljud dämpas, då kan man ha hela världen för sig själv för ett tag. Då lever vättar och tomtar för ett ögonblick och all vardaglig slit och strävan känns avlägsen.
Appropå hustomtar - ta och kolla in http://www.flickr.com/photos/curiomira/3784965780/lightbox/ och tag varning! Så kan det gå om man inte tar hand om de små.


Och väntar man en natt på ett tåg på stationen i Ånge så är man plötsligt i en roadmovie. En av det långsamma och filosoferande slaget. Och just frånvaron av människor får en att börja vänta sig oväntade möten.


För i november i norra Hälsingland, där folket till största delen ersatts av granar, där löses gränserna mellan vår värld och ens inre landskap upp. Och det kan vara både skrämmande och tryggt; spännande på ett långsamt och trögflytande sätt.

4 kommentarer:

  1. Nej, inte just i torsdags var vi där... men på tisdagen den veckan och onsdagen den här...
    Och mera blir det ju kallare väder vi får, måste ju hålla värmen i huset eftersom vi eldar med ved...

    Härliga bilder!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Skrev en kommentar här i morse, men nu finns den inte här? så jag gör en repris.

    Snöröjning i omgivningarna sköts av Åkericentralen och Sture har pratat med en Sölve där idag. Han har telefon 070-347 65 83 (och i den förra kommentaren var det FEL telefonnummer, dessutom!!!).

    Vi ses till jul!

    SvaraRadera
  3. Absolut! De verkar f ö ha rensat upp efter stormen nu och det var ju skönt. Jag blev lite orolig när det fortfarande inte hade fanns någon ström tre dagar efter stormen.

    SvaraRadera
  4. Nu har jag pratat med Sölve och han var en hygglig prick! Men han tyckte att vi skulle göra upp om hur vi ska fördela kostnaden för snöröjningen, så vi får väl diskutera det vid tillfälle.

    SvaraRadera