söndag 18 september 2016

Gamla stockar

Vi har flera gamla timmerhus på Näset. Timret är rejält motståndskraftigt, men tiden sätter ändå sina spår. Ligger de mot marken äts de sakta upp nedifrån då markfukten får dem att ruttna, men även timmer som är skyddat mot marken angrips. Timret får ofta sprickor och vatten tränger in vid regn och snösmältning. Stocken börjar ruttna inifrån. Ett tecken är att det börjar växla lavar på väggen. Då är ofta träet alldeles murket under ytan. Knutarna är svaga punkter. Massor med ytor där fukten kan tränga in och om knuten utsätts för spänningar kan den enkelt spricka längs med fibrerna.

En trasig knut på härbret. Undre delen har fallit av och överdelen sitter löst.
Trasiga knutar är lite läskigt. Vill det sig illa kan ju faktiskt huset rasa. Men vad kan man göra? Man vill ju inte behöva byta ut stockarna. Jag har sett att man någon gång för länge sedan lagt cement i sådana längsgående sprickor på överdelen av stockar, som leder in vattnet mot stockens centrum. Det kanske är en ide. Jag har hört av båtfolk att trä och cement trivs rätt bra ihop. Själv har jag dock inte vågat mig på något sådant. Hittills har jag nöjt mig med att karva bort det värst angripna virket.





Och sedan lägga på rejält med linolja i håligheter och sprickor. Det verkar stabilisera rätt bra på kort sikt, men helst skulle man vilja ha något med bättre långtidsverkan. Som tjära, men tjära är lite svårarbetat och så blir det svart. Jag har försökt med roslagsmahogny. En blandning av lika delar trätjära, kokt linolja och terpentin. Men det blir lite konstigt. Tjäran vill inte lösa sig ordentligt utan mycket av den blir kvar som en otroligt seg blandning som inte går att använda till något vettigt. Gör jag något fel tro, eller är det så det blir?

Som tur är så kan stockarna ta mycket stryk innan de förlorar sin bärighet, men den här stocken är på gränsen! Placerad under en mockningslucka på stallet så blev den uppmjukad, så att hästmyror sedan kunde bygga bo där. Innan jag började rensa såg det bara ut som lite större sprickor. Förhoppningsvis ska lite behandling göra att den inte förfaller mer utan att det stannar här.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar