söndag 19 juli 2020

Lokala sevärdheter

  Efter ett återbesök på den gamla favoriten Enåsengruvan, som förresten verkar ha blivit värsta turistmagneten sedan sist - kanske en effekt av årets hemestrande, så stannade vi till vid Åttadammen. Ann hade fått korn på denna lokala sevärdhet via Instagram. Ett ställe för traktens ungdomar att få sig ett välbehövligt bad - nä nu ljög jag, men ett kul ställe att bada i alla fall om man står ut med temperaturen.
  Åttadammen var i alla fall en glad överaskning. Ett fantastiskt trevligt ställe och betydligt närmare än Enåsengruvan. Synd att det var så attans kallt, annars hade det varit läge för ett dopp i forsarna. Åttadammen, den egentliga dammen, låg uppströms från de forsar som den fått låna namnet till och var en av de dammar som byggts i Enån för att underlätta flottningen. De var helt rationellt döpta i ordningsföljd, uppifrån och ned. Åttadammen revs 1916. (detta enligt Herodes vägar av Leif Jönsson)

  Först en karta för den som vill hitta dit.


Och här följer lite bilder från gruvsjön och Åttadammen. 

I Enåsgruvan bröts det guld, silver och koppar, i dagbrott och under jord, mellan 1983 och 1991. Medan vi var där var det åtminstone tio bilar där och vi mötte ytterligare bilar på vägen därifrån. Stället kunde helt klart vara värt ett par bord och bänkar och en informationsskylt tycker jag. Och gärna att man höll efter växtligheten så att inte vyerna förstörs. Det börjar redan bli svårt att hitta bra fotovinklar ut över sjön. 

Det vidunderligt klara blåa vattnet.

Spännande kristallbildningar på metallen


Fika förstås ...

Och sen vidare till Åttadammen ...

Skogen steg upp som ur en grön dimma

I slutet av istiden gick nog en isälv här, som skulpterade fram de spännande formerna ur klippan.

Rena nöjesfältet, med vattenrutshkanor och badbaljor.

Vattnet smakade bra också.





Vid Storhöljan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar