söndag 10 oktober 2021

Elproblem



Elsystemet började bete sig skumt. Under kvällen försvinner strömmen i lillsugans kammare. Taklampan lyser dock svagt. Sen på morgonkulan försvann spänningen för fjärrkontrollen till värmesystemet (talade den om för oss). Allt annat verkade fungera bra. Mystiskt! Felsökning vidtog. Väggurtaget där fjärrkontrollen satt var strömlös. Den var kopplad till en lokal elcentral - man kan ju nämna att elsystemet i huset utvecklats organiskt under hundra år och jag har ingen koll på hur allt egentligen hänger ihop - och i denna elcentral finns sex säkringar som alla var hela. 


Där elkabeln kommer in i huset finns en äldre central med totalt tio säkringar. De var också hela. Jag mätte spänningen över de första säkringarna (vid fjärrkontrollen) och fann att två av dem hade 1V, två hade ca 35V, en hade 225 V och en hade 245 V! Mätte så på de tre säkringar som verkade vara de första för inkommade el; 255V, 225V och 0V - märkligt! 

Gick så in i lillstugan där det finns en central med tre säkringar. Två hade 225V men en hade 12V!


Och så till slut ut till elcentralen på första stolpen utanför huset. Där grenar rimligtvis elen till Lillstugan av och där finns tre säkringar (förstås). En av dem var trasig (förstås) och när vi bytte den återgick allt till det normala - förutom att tre säkringarna i sovrummet på övervåningen har ca 50V över sig (då de är urtagna). Närmare bestämt 40V, 50V och 60V när jag mätte. 

Så nu undrar jag varför i allsindar elsystemet beter sig sådär märkligt när en fas bryts.  Varför bröts inte elen överallt samtidigt? Varför hade (och har) vissa faser låg spänning och varför verkar en fas ha högre spänning? Är något felkopplat mellan faserna? Man blir ju lite orolig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar