söndag 11 augusti 2024

Sommaren 2024

  Högsommaren har gått över i sensommar och jag är tillbaka i Uppsala. Så det kan vara på sin plats med en summering av denna sommar. Vi har varit här tre gånger - en långhelg i maj. över midsommar och två veckor nu i juli-augusti. Nu hade vi alla sönerna där också fast inte samtidigt tyvärr. Syrran var också här, fast utan sina döttrar. Fast de hade varit här en vända ett par veckor tidigare. Vädret har genomgående varit "sådär". Nu senast hade vi någon rätt fin dag, ett par regndagar och annars 15-20 grader, växlande molnighet och regnskurar. Ett ok arbetsväder, så arbete fick det bli.

Slåtter


  Vi har ju numera (sedan i fjol) en slåtterbalk. En sån där självgående. Jag använde den första gången i fjol vid den här tiden och lyckades då slå norr om trädgården, fram till avsmalningen av lägdan. I år hann jag även med stora delar av lägdan söder om trädgården. Det är slitigt att slå, men det är ännu värre att frakta undan allt. Så nu slog jag till och köpte en gamman släpkärra - en Lillper - av en trevlig ung man bort i Viken i Ramsjö. Sonen till han som har vandrarhemmet. En ganska skruttig vagn, definitivt inte laglig att framföra på allmän väg i sitt nuvarande skick, men tanken är nu att använda den som höskrinda bakom fyrhjulingen. Och det gick bra. Betydligt trevligare än att springa fram och tillbaka med skottkärran för att dumpa hö utför kanten även om det var förvånansvärt trickigt att backa kärran med fyrhjulingen.





Jag och syrran, som hjälptes åt med bortforslingen (jo Ann och Sten var också med på ett hörn) fick lite nostalgiska barndomsvibbar av att gå med hötjugor och lasta hö på en vagn. Det luktar så gott när höet har fått torka litet.

Sammanlagt så tog det väl en sex sju dagar för en till två man, men då höll vi förstås inte på hela dagarna.

Målet med projektet är att ängarna ska bli magrare så att de får lite skojigare blommor än hundkex, midsommarblomster brännässlor och rallarros, som dominerar stora delar av ytan. Att hålla slyet borta är förstås också en viktig orsak.

Fönsterfix

Ett annats projekt blev att fixa salsfönstret på södra väggen. Förutom att det, som alla andra fönster, är i synligt behov av att fixas, så har färgen flagnat på insidan och fönstervadden var i riktigt dåligt skick. Dåliga tecken, så det kändes lite extra angeläget.



 

Sten hjälpte mig att skrapa och olja, sedan kittade jag om och Ann tog på sig ommålningen, så det blev ett riktigt lagarbete.

Skörden

Vi hade en hel del Rocket i potatislandet (en tidig snabbväxande sort) och den hade mycket riktigt vuxit rejält. En fläck av det nya potatislandet hade drabbats av någon sjukdom, men den verkade inte ha gått på potatisarna. Riktiga bakpotatisar hade det blivit. 

Jordgubbarna var till största delen borta med det fanns enorma mängder röd- och svartvinbär. Även krusbärsbuskarna verkade må bra och hade en bra skörd utan mögel.

Annat

Sten fortsatte att gräva ut framför logen och bila timmer för att sko sluttningen med så att marken inte rasar in mot logväggen igen. Han röjde även sly nere vid västra stranden. 


Ulf tog fyrhjulingen och den nya vagnen och hämtade bra stenar från ett gammalt grustag för att bättra på piren och fortsätta med sina stenlagda gångar nere kring lekstugan. Vattennivån är för övrigt lika hög som i fjol så vi konstaterade att piren/bryggan behöver göras högre.

Björn sågade och klöv lite av stockhögen som legat vid vedbon. Det som var för dåligt brändes.

Nöjen

En regnig dag for vi iväg till Haverö och tittade på hembygdsmuséet (överraskande bra + fint café), Haverö strömmar (full fart på vattnet och en överraskande konstcafé i andra änden) och kyrkan.

Sen kom Per-Olof och Jaja på besök och stannade ett par nätter. Mycket skoj! Vi drog iväg till Forsaån för att titta på spännande vatten (ett naturligt äventyrsbad) och hällmålningar. Hällmålningarna var svårfångade, men vi fick i alla fall se en fin, och strömmarna, vattenfallen, klipporna och gölarna var jättespännande. Tyvärr var vädret grinigt igen som det blev inget badande (utom för Jaja förstås).



Övrigt

Vi fick två oväntade besök. En fjärilsinventerare (alltid trevligt) men också en kvinna från SCA som skulle inventera växter ute på udden. Det senare gjorde oss oroliga. Funderar de på avverkning? Jaja, som är professionell växtinventerare, drog ut på udden och kunde hitta en massa knärot och ett par lavar som bara finns i riktig gammelskog.

Jo. det verkar ha flyttat in en huggorm också. Vi har aldrig sett några ormar alls här, men nu var den ute och visade sig två gånger. Stor var den också.




Test av slåtterbalk

 Ja, i ett försök att kunna hålla lägdorna öppna nu när ponnysarna försvunnit så köpte jag alltså en slåtterbalk. En Slåtterbalk 270cc som den helt anonymt heter på Hemfint. Jag tänker att det kan finnas folk som är intresserade av mina erfarenheter, så här är en genomgång av mina erfarenheter.

Märket är Werkraft vilket ägs av ett kinesiskt företag - Eriant. Slåtterbalken har funnits några år hos Hemfint, men nu har den även dykt upp hos andra återförsäljare. Från början såldes den av Hemfint för 14 000 kr om jag minns rätt, vilket kändes lite för bra för att vara sant om man jämförde prestanda med andra slåtterbalkar.

https://www.hemfint.se/slatterbalk-270cc

Som jag nämnde så kallades maskinen helt enkelt Slåtterbalk-270cc på Hemfints sajt. Det är lite missvisande eftersom  det egentligen är en tvåhjulstraktor paketerad med tillbehöret slåtterbalk. När jag väl lyckades hitta ett mer fullständigt Werkraftutbud på en tysk firma kunde jag se att det fanns en hel uppsjö med tillbehör att koppla på - jordbruksredskap, snöslungor, vagnar etc.

När jag väl fick tummen ur och köpte åbäket så hade priset gått upp till 20 000 kr, vilket kändes lite bittert, men jag tordes inte köpa tidigare eftersom informationen kändes så torftig de första åren.

Prestanda enligt säljsajten:

  • Motor: 270cc, 9 HK
  • Däckstorlek: 4.00-8
  • Växellåda: 4 fram, 3 bak
  • Hastighet fram: 1.11-2.59-4.45-11.24 km/h
  • Hastighet bak:1.11-2.59-4.45 km/h
  • Vikt: 117 kg
  • Arbetsbredd: 1530 mm

Det är aktningsvärda prestanda, jämförbar med en proffsmaskin för över 40 000 kr. Så vad tyckte jag? Den levde upp till specifikationerna men hade en del kvalitetsproblem. Till att börja med stämde inte monteringsinstruktionerna i handboken med hur den här modellen såg ut vilket ledde till en del funderande vid monteringen. Att det följde med fler brickor och skruvar än jag kunde placera gjorde inte problemet lättare.

Infästningen av gasvajern i reglaget var dålig på min maskin, så att den tenderar att hoppa ur när man drar upp den på full gas, och är sedan lite pillig att få på plats igen.

Handtagen går att reglera i höjdled men spärren är dålig så de kraftiga vibrationerna får handtagen att plötsligt hoppa ned i ett lägre läge när det utsätts för tryck. Detta är mycket irriterande. Man slipper det med handtaget i högsta läget men det är dock mycket obekvämt. Förmodligen är det lätt att låsa den i ett specifikt läge m h a lite ståltråd, men jag har inte hunnit testa det än.

Maskinen skakar alltså kraftigt. Det var väl väntat, men lite kraftigare än vad jag trott. Ska man jobba långa dagar så är det nog bäst att ha någon form av dämpande handskar. 

Det skulle också behövas låsbrickor för samtliga skruvar på slåtterbalken. En skruv föll av redan efter en timmes drift, så att jag var tvungen att dra in till staden för att försöka få tag på en lång M10-skruv. Passade också på att köpa ett gäng låsbrickor då.

Ett annat problem (som kanske är gemensamt för alla slåtterbalkar) är att den täta trassliga växtlighet jag utsatte den för tenderade att bygga upp framför balken i stället för att falla över den, bakåt. Den "kudden" fick ofta gräset framför balken att lägga sig ned i stället för att slås. Så jag fick ständigt backa tillbaka och ta om och resultatet blev inte jättesnyggt.

Sammantaget ångrar jag inte att jag köpte den och framförallt är jag glad att jag inte köpte en svagare maskin för den hektar av övergödd äng jag ska försöka hålla i ordning, men jag är lite besviken.