Ja, i ett försök att kunna hålla lägdorna öppna nu när ponnysarna försvunnit så köpte jag alltså en slåtterbalk. En Slåtterbalk 270cc som den helt anonymt heter på Hemfint. Jag tänker att det kan finnas folk som är intresserade av mina erfarenheter, så här är en genomgång av mina erfarenheter.
Märket är Werkraft vilket ägs av ett kinesiskt företag - Eriant. Slåtterbalken har funnits några år hos Hemfint, men nu har den även dykt upp hos andra återförsäljare. Från början såldes den av Hemfint för 14 000 kr om jag minns rätt, vilket kändes lite för bra för att vara sant om man jämförde prestanda med andra slåtterbalkar.
https://www.hemfint.se/slatterbalk-270cc
Som jag nämnde så kallades maskinen helt enkelt Slåtterbalk-270cc på Hemfints sajt. Det är lite missvisande eftersom det egentligen är en tvåhjulstraktor paketerad med tillbehöret slåtterbalk. När jag väl lyckades hitta ett mer fullständigt Werkraftutbud på en tysk firma kunde jag se att det fanns en hel uppsjö med tillbehör att koppla på - jordbruksredskap, snöslungor, vagnar etc.
När jag väl fick tummen ur och köpte åbäket så hade priset gått upp till 20 000 kr, vilket kändes lite bittert, men jag tordes inte köpa tidigare eftersom informationen kändes så torftig de första åren.
Prestanda enligt säljsajten:
- Motor: 270cc, 9 HK
- Däckstorlek: 4.00-8
- Växellåda: 4 fram, 3 bak
- Hastighet fram: 1.11-2.59-4.45-11.24 km/h
- Hastighet bak:1.11-2.59-4.45 km/h
- Vikt: 117 kg
- Arbetsbredd: 1530 mm
Det är aktningsvärda prestanda, jämförbar med en proffsmaskin för över 40 000 kr. Så vad tyckte jag? Den levde upp till specifikationerna men hade en del kvalitetsproblem. Till att börja med stämde inte monteringsinstruktionerna i handboken med hur den här modellen såg ut vilket ledde till en del funderande vid monteringen. Att det följde med fler brickor och skruvar än jag kunde placera gjorde inte problemet lättare.
Infästningen av gasvajern i reglaget var dålig på min maskin, så att den tenderar att hoppa ur när man drar upp den på full gas, och är sedan lite pillig att få på plats igen.
Handtagen går att reglera i höjdled men spärren är dålig så de kraftiga vibrationerna får handtagen att plötsligt hoppa ned i ett lägre läge när det utsätts för tryck. Detta är mycket irriterande. Man slipper det med handtaget i högsta läget men det är dock mycket obekvämt. Förmodligen är det lätt att låsa den i ett specifikt läge m h a lite ståltråd, men jag har inte hunnit testa det än.
Maskinen skakar alltså kraftigt. Det var väl väntat, men lite kraftigare än vad jag trott. Ska man jobba långa dagar så är det nog bäst att ha någon form av dämpande handskar.
Det skulle också behövas låsbrickor för samtliga skruvar på slåtterbalken. En skruv föll av redan efter en timmes drift, så att jag var tvungen att dra in till staden för att försöka få tag på en lång M10-skruv. Passade också på att köpa ett gäng låsbrickor då.
Ett annat problem (som kanske är gemensamt för alla slåtterbalkar) är att den täta trassliga växtlighet jag utsatte den för tenderade att bygga upp framför balken i stället för att falla över den, bakåt. Den "kudden" fick ofta gräset framför balken att lägga sig ned i stället för att slås. Så jag fick ständigt backa tillbaka och ta om och resultatet blev inte jättesnyggt.
Sammantaget ångrar jag inte att jag köpte den och framförallt är jag glad att jag inte köpte en svagare maskin för den hektar av övergödd äng jag ska försöka hålla i ordning, men jag är lite besviken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar