tisdag 31 juli 2012

Gammelvébon

Tog en långhelg på Näset under Kristihim, tillsammans med syrrans familj och mor Ingrid. Slamsprutan hade kommit och Arnessons hade ställt in den hos oss. Snällt! Men det är halvdant väder så målningen får vänta.

Projektet för helgen får bli att se efter hur golv och bottenstockar mår i gammelvedbon. Gammelvedbon är tillsammans med häbret de äldsta husen på gården. Häbret har väl alltid varit häbre, men vebon har en historia. Från början hade den takås, men sedan har man byggt på väggen på ena sidan så att den fått snedtak. Och så har man höjt dörren (och den är ändå inte hög). Den har också haft fönster på baksidan en gång. Man har numrerat stockarna med inristade streck. Jag tolkar det som att det har blivit flyttat någon gång och fantiserar om att det kanske var gårdens första boningshus för sådär 200 år sedan.



Större delen av vebon är föga överraskande fylld med ved. Det är inte så stor omsättning nuförtiden (när inte Dagmar varit på besök) och det här är bara en av tre vedbodar på gården! Innanför dörren är det ett tjockt lager av bark, träspån och damm av alla de slag. Inget golv i sikte. Jag skyfflar ut eländet och hittar rester av golvbrädor en bit från dörren. Golvet ser bättre ut desto längre från dörren man kommer och det är ju lugnande. Jag antar att nötning tillsammans med inträngande och insläpad snö har ställt till det. När jag gräver djupare blir till min förvåning skräpet fräschare och fräschare. Till sist är det bara rena fina träspån som av allt att döma legat här, direkt på marken, ända sen huset sattes på plats. Och stockarna som hållit golvet uppe ser finare ut desto längre ned man kommer. Jag inser att mitt projekt att rensa bort allt skräp kring bottenstockarna kanske är förfelat. Om "skräpet" hållit sig så här fräscht i 100+ år så kanske det snarare hjälper än stjälper. Jaha, då har man lärt sig något nytt igen.


För övrigt mår boden hyggligt. Som alla andra småhus på tomten fick den plåttak på 60-talet. Det är därför alla hus och bodar är kvar fortfarande. Bottenstockarna är lite sämre. Speviellt på baksidan som vetter åt norr. Borde göra något åt det men vet inte vad, förutom att hålla rent. Borde kanske tjära in boden. Utspädd tjära då - tjära, linolja och terpentin. Men hittills har den varit helt obehandlad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar